Likdoorn
Likdoorn
Een likdoorn, ook bekend als eksteroog, is een eeltplek die naar binnen groeit in plaats van naar buiten op de huid. Officieel staat deze aandoening bekend als clavus. Echter, in de volksmond worden vooral de termen eksteroog en likdoorns gebruikt. Likdoorns zijn een veelvoorkomend probleem bij mensen die hun voeten zwaar belasten. Het naar binnen groeiende eelt veroorzaakt doorgaans irritatie in het omliggende weefsel, wat leidt tot klachten.
Er zijn verschillende soorten likdoorns. De klassieke likdoorn ontstaat onder de voet, vaak op de bal van de voet, bovenop de voet of tussen de tenen. Daarnaast bestaat ook de weke likdoorn, die zich bevindt tussen de tenen en over het algemeen pijnlijker is dan de klassieke variant, vanwege de constante druk gedurende de dag.
Oorzaken van likdoorns
Likdoorns ontstaan meestal op plekken waar veel wrijving en druk optreedt, wat normaal gesproken niet het geval zou moeten zijn. Vaak is slecht passend of knellend schoeisel de belangrijkste oorzaak. Te ruime schoenen veroorzaken wrijving langs de zijkanten van de voeten, terwijl te nauwe schoenen juist te veel druk uitoefenen op verschillende delen van de voet, zoals de tenen.
Andere oorzaken van likdoorns zijn overmatige belasting van de voeten, abnormale looppatronen, langdurig staan en herhaaldelijk uitvoeren van activiteiten waarbij de voeten veel druk ervaren, zoals sporten.
Ouderdom speelt ook een rol bij het ontstaan van likdoorns. Bij oudere mensen komen likdoorns vaker voor doordat de huid dunner en minder elastisch wordt rondom de voetzolen, waardoor de kans op likdoorns toeneemt.
In sommige gevallen ontstaan likdoorns als gevolg van andere voetproblemen of blessures, zoals Hallux Valgus en hamertenen, waarbij een afwijkende stand van de tenen extra wrijving veroorzaakt met schoenen, wat een belangrijke factor is bij het ontstaan van likdoorns.
Symptomen van likdoorns
Het is belangrijk om likdoorns te onderscheiden van blaren of normale eeltvorming op de voeten. De voornaamste symptomen van een likdoorn zijn:
- Een rondvormige eeltplek, meestal niet groter dan een paar millimeter
- Afhankelijk van het huidtype een wit/grijze of bruin/gele kleur
- Een naar binnen groeiende eeltplek met een hard centrum
- Meestal op plaatsen met veel druk of wrijving, zoals de voetzool en tussen de tenen
- Pijnklachten tijdens het lopen, vooral bij druk op de likdoorn
Behandeling van likdoorns
Likdoorns kunnen op verschillende manieren worden behandeld. In eerste instantie is het belangrijk om de druk op de huid en daarmee op de voeten te verminderen. Dit kan vaak worden bereikt door aanpassingen in het schoeisel. Likdoornpleisters, die verkrijgbaar zijn bij veel winkels, kunnen helpen om de klachten te verminderen en de likdoorn te verwijderen.
Voor mensen die regelmatig last hebben van likdoorns is het van belang om een oplossing te vinden om de klachten te voorkomen. Het dragen van goed passend schoeisel, dat geen wrijving veroorzaakt, is hierbij cruciaal. Inlegzolen kunnen een effectieve oplossing zijn om likdoorns te voorkomen en te behandelen. Een voorbeeld hiervan is de Saluber leren doorgezakte voorvoet steunzool, die speciaal is ontworpen met een voorvoetkussen voor extra ondersteuning, waardoor de druk op de middenvoetsbeentjes tijdens het staan, lopen en sporten wordt verminderd.