Doorgezakte voorvoet

Doorgezakte voorvoet

Een doorgezakte voorvoet, ook bekend als spreidvoet, verwijst naar het doorzakken van de voetboog in de voorvoet, waarbij de kopjes van de middenvoetsbeentjes naar beneden drukken. Dit leidt tot gespreide tenen en een verbreding van de voorvoet. De normale drukverdeling door het breedtegewelf wordt verstoord, waardoor de spieren in de voorvoet de boog niet goed kunnen ondersteunen en de voorvoet doorzakt.

De term "doorgezakte voorvoet" wordt vaak breed gebruikt voor verschillende klachten aan de voorvoet, maar dit is niet altijd accuraat. Vaak is er slechts sprake van inzakking van de middenvoetsbeentjes, wat vergelijkbare symptomen veroorzaakt. De oorzaken kunnen variëren, van erfelijkheid tot leeftijd gerelateerde slijtage, overbelasting door verkeerd schoeisel, reuma, overgewicht, tot zelfs gewichtstoename tijdens de zwangerschap.

Oorzaken doorgezakte voorvoet

De oorzaken van een doorgezakte voorvoet kunnen sterk variëren. Erfelijkheid kan een rol spelen, waarbij klachten vaak snel optreden en ernstiger kunnen zijn dan bij anderen. Ook leeftijd kan een factor zijn, voornamelijk door slijtage van spieren en banden. Het dragen van verkeerd schoeisel, zoals hoge hakken, te smalle schoenen of schoenen met onvoldoende ondersteuning, kan leiden tot overbelasting en is een van de belangrijkste oorzaken van deze aandoening. Bovendien kunnen aandoeningen zoals reuma en overgewicht bijdragen aan het ontstaan ervan.

Tijdens de zwangerschap kan gewichtstoename leiden tot een doorgezakte voorvoet, wat verschillende klachten kan veroorzaken zoals zenuwklachten, spierpijn, pijnlijke gewrichten en overbelasting. Doorgaans verdwijnen deze klachten vanzelf na de bevalling.

Symptomen doorgezakte voorvoet

Klachten en symptomen van een doorgezakte voorvoet omvatten vaak brandende en stekende pijn aan de onder- en bovenkant van de bal van de voet. Andere symptomen kunnen zijn: eeltvorming, likdoorns en blaren als gevolg van een verkeerde stand van de voeten. Dit veroorzaakt voornamelijk pijn tijdens het lopen en staan. Bovendien kan een doorgezakte voorvoet leiden tot zenuwbeknelling, ook bekend als Morton's Neuralgie.

Behandeling doorgezakte voorvoet

De behandeling van een doorgezakte voorvoet richt zich op het ontlasten en ondersteunen van de voet. Dit kan worden bereikt door het dragen van geschikt schoeisel, het vermijden van hoge hakken en het gebruik van steunzolen om extra ondersteuning te bieden aan de voorvoet en de middenvoetsbeentjes te ontlasten. Dit kan de pijn verminderen en verlicht de druk op de voorvoet waardoor het herstel bevordert kan worden.